T-Rijbewijs

Voor wie?
Alle bestuurders van een landbouwvoertuig LBT en MMBS moeten dit rijbewijs hebben om op de openbare weg te mogen rijden.
Er zijn twee uitzonderingen;

  1. LBT’s en MMBS’en die inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,3 meter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhanger of getrokken wisselbare machine te trekken.
  2. Heftrucks die niet breder zijn dan 1,3 meter zonder aanhanger of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magezijn is geen T-Rijbewijs nodig. De scholing voor heftruckchauffeurs die nu al verplicht is op basis van ARBO wetgeving blijft bestaan

Het behalen van je Trekker Rijbewijs (T-Rijbewijs).
Het behalen van je trekkerrijbewijs bestaat uit 2 examens;

  • Theorie opleiding en examen
  • Praktijk opleiding en examen

Daarnaast ben je verplicht om een digitaal medisch formulier in te vullen. Deze wordt direct bij de aanvraag digitaal door ons verzorgt.

Theorieopleiding/theorie-examen
Eerst ga je examen doen voor de theorie. Je kunt al vanaf 15,5 jaar je theorie-examen doen. De uitslag is 1,5 jaar geldig. Hierdoor ben je ruim op tijd voor het tijdig reserveren voor je praktijkexamen rond je 16 de verjaardag. Met ons High Speed online theorie heb je de beste online voorbereiding op het theorie-examen. Je mag daarnaast altijd deelnemen aan de theoriecursus, om jezelf nog beter voor te bereiden op de theorie examen. Het bijwonen zit standaard zonder extra kosten in ons T- pakket. Na het aanmelden zullen wij direct een planning maken voor je theorie-examen en eventueel het bijwonen van een cursus. Elke donderdag is er van 18:00 tot 20:00 uur theorieles voor de trekker.

Leermiddelen (100% geslaagd)
Met het aanschaffen van de High Speed theorie trekkerrijbewijs garanderen wij 100% slagingskans. Je kunt de High Speed theorie bestellen in onze webshop. De bestelde artikelen worden thuis bezorgd!
Hiermee kun je direct beginnen met de voorbereiding op je theorie-examen.

Praktijklessen/examen op je 16e verjaardag?
Voordat je theorie-examen doet, kunnen wij in overleg met jou je praktijklessen + rijexamen reserveren. Vooraf reserveren is handig wanneer je rond je 16 de verjaardag je praktijkexamen voor het trekkerrijbewijs wilt doen. De praktijkopleiding bestaat uit 3 dagdelen (eventueel 6 keer 2 uur) met aansluitend het praktijkexamen. Het rijexamen voor T rijbewijs duurt 85 minuten met een trekker en oplegger.

Inhoud T-Rijbewijs pakket            (1700 euro incl. BTW)

  • Theorieopleiding (bijwonen cursus of zelfstudie lesmatriaal en E-learning pakket)
  • Onbeperkt theorielessen (elke donderdag v.a. 18:00 uur)
  • Rijlessen trekker (11 rijlessen van 60 minuten)
  • CBR Rijexamen T-Rijbewijs
  • CBR legeskosten

Mochten er minder lessen nodig blijken worden deze verrekend.

Onze ervaring wijst uit dat de slagingskans hoger ligt als men rijles neemt in blokken van 2 uur. Als deze periode langer word neemt de concentratie over het algemeen af, waardoor men minder opneemt tijdens de rijlessen.

Ons advies in deze is dan ook rijlessen te nemen in blokken van maximaal 2 uur.

Voor een vergoeding van de eventuele kosten verwijzen wij u naar de site: 

https://www.cumela.nl/nieuws/nieuws/vergoeding-t-rijbewijs-voor-leerlingen-groen-grond-infrastructuur.nl

Leerlingen die een opleiding Groen, Grond, Infrastructuur volgen, kunnen een gedeeltelijke tegemoetkoming in de kosten van het T-rijbewijs aanvragen. De vergoeding bedraagt €850,- en is mogelijk dankzij de hulp van sociale partners in de cumelasector.

Sinds 1 juli 2015 moeten alle bestuurders van landbouwtrekkers, grondverzetmachines en zelfrijdende werktuigen T-rijbewijs hebben. De kosten voor het behalen van het T-rijbewijs kunnen voor leerlingen een drempel zijn om te kiezen voor een opleiding in Groen, Grond of Infra. Omdat de sector behoefte heeft aan goede en vakbekwame medewerkers, moeten we deze drempel zo laag mogelijk houden. De sociale partners (Cumela, FNV Agrarisch en Groen, CNV Vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) stellen daarom via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding van € 850,- beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

Meer informatie 
Op www.groengrondinfra.nl vind je meer informatie en alle voorwaarden over deze regeling. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op de met de Cumela Ondernemerslijn via: ondernemerslijn@cumela.nl of bel naar: 033 – 247 49 99.